Luovuutta voi oppia. Se on fakta. Aina ei kuitenkaan luovinkaan ihminen koe pääsevänsä flow-tilaan, ei koe saavuttavansa edes sellaista keskimallin tilaa, jossa saadaan sitä vanhaa tuttua ”riittävän hyvää” jälkeä aikaan. Tällöin kaivataan vaihtelua ympäristössä. Jos toimisto- tai työtilan vaihto ei käy päinsä, eikä ulkomaille tai edes toiseen kaupunkiin voi lähteä, voi tehdä yhden asian: järjestellä työtilaansa uudelleen.
Eroon turhasta sälästä
Moni – ehkäpä jopa suurin osa – toimistotyötä tekevä tietää, miten pöytä voi täyttyä hetkessä kaikenlaisesta tarpeettomasta ryönästä. Post-it-lappuja, nitojia, kansioita, sinitarrapalloja, puolityhjiä pastilliaskeja, tusseja… you name it. Aloita työtilasi uudelleenjärjestely jostakin niin yksinkertaisesta kuin työpöytäsi siivoamisesta!
Turhaa sälää kertyy myös tietokoneillemme ja ennen kaikkea niiden työpöydille. Kun olet fyysisen työpöydän siivonnut, jatka virtuaalisessa maailmassa saman tehtävän pariin. Anna kyytiä kaksi vuotta sillä pyörineille pdf-matkalipuille, Notepadilla tehdylle novellinalulle, toimimattomille kuvakkeille… anna paukkua ja tyhjennä roskakori lopulta hyvin mielin. Sulje myös vauhtiin päästyäsi selaimesi välilehdet ja jätä korkeintaan kolme auki. Se on muutenkin hyvä maksimimäärä.
Kun tila, jossa työskentelet, on puhdas kaikesta ylimääräisestä, sinun on helpompi keskittyä ja saat enemmän tilaa ajatuksillesi. Voi kuulostaa hevonkukulta, mutta moni yllättyy tämän paikkansapitävyydestä – työpöytä täynnä roskaa, mieli täynnä roskaa.
Vihreälle on paikkansa
Viherkasvit eivät koskaan ole poissa muodista. Ehkä mikä tahansa laiminlyöty yuccapalmu huoneen nurkassa kyyhöttämässä ei sytytä välitöntä inspiraatiota, mutta hyvällä maulla ja tyylillä tehty vihersuunnittelu tekee työtilasta huomattavasti viihtyisämmän. Varsinkin skandinaaviset ja anglosaksisen maailman työtilat tuppaavat olemaan erittäin steriilejä – kasvit rikkovat tylsän värimaailman luonnollisella tavalla. Lisäksi ne puhdistavat sisäilmaa!
Jos satut vastaamaan isomman toimiston viihtyvyydestä, kannattaa harkita ammattimaisen kasvi- ja vihersuunnittelutoimiston puoleen kääntymistä. Ammattilaiset osaavat ottaa tilojen ja valon asettamat rajoitukset huomioon – mikään ei tapa luovuutta pahemmin kuin nääntyvät ruukkukasvit, jotka on sijoiteltu sikin sokin vailla ajatusta.
Mikään ei voita ikkunaa
Jokainen, joka joskus on työskennellyt ikkunattomassa tilassa, ymmärtää otsikon. On tärkeää voida irrottaa katseensa edes hetkeksi johonkin, joka ei muistuta käsillä olevasta työtehtävästä. Jos olet esimerkiksi suhteellisen tiukalla budjetilla toimiva freelancer ja valittavanasi on huokeampi ikkunaton työtila ja vähän kalliimpi ikkunallinen työtila, valitse jälkimmäinen. Älä edes harkitse kahdesti.
On elintärkeää kyetä näkemään lintu, kadulla kävelevä ihminen, kourua pitkin tippuva vesi, luonnonvalon ja auringon vaihtelut… nämä arkiset ilmiöt voivat tuottaa luovalle mielelle arvaamattomia ahaa-elämyksiä ja tarjota perspektiiviä. Ja kyllä, sisäpihankin näkymä on parempi kuin ei näkymää lainkaan.
…lopuksi: käy happihypyllä
Toisinaan ei kuitenkaan paraskaan ikkunan näkymä tuo tarpeeksi ulkopuolisia virikkeitä. Aina ei luovinkaan työtila kykene tarjoamaan tarpeeksi stimulaatiota. Tällöin pitää vetää takki päälle ja astua hetkeksi ovesta ulos.
Liian usein ajattelemme, että puolen tunnin pistäytyminen ”ulkomaailmassa” on hukkaan heitettyä aikaa – olisimme voineet käyttää senkin työntekoon. Luovuutta vaativat ammatit eivät kuitenkaan toimi tämän vanhakantaisen ajattelumallin mukaan. Anna itsellesi lupa käydä kiertämässä korttelin tai useammankin ympäri. Hitto soikoon, pistäydy vaikka päiväkaljalla, jos lähellä sopiva anniskeluravintola on.
Ulkona käymisellä on jo fysiologinenkin vaikutus – aivomme saavat happea, kehomme tekee jotakin. Luova työ ei useinkaan ole joitakin taiteen lajeja lukuu nottamatta kovin fyysistä, joten tarvitsemme vastapainoa istumatyölle ja staattisuudelle.